Su ve Beyin Hormonları Arasındaki İlişki
Hipofiz bezi ve hipotalamus - beynin içinde veya yakınında bulunur. Hipotalamus ve hipofiz bezi orkestra şefleri gibidir. Görevleri, vücuttaki diğer endokrin bezlerine sağlığınızın her yönünü etkileyen ve koruyan hormonları yapmalarını söylemektir. Beynin derinliklerinde bulunan hipotalamus, salıverici ve engelleyici hormonlar üretir ve "ana bez" olan hipofizi kontrol eder. Hipotalamus ve hipofiz birlikte, vücudunuzdaki diğer endokrin bezlerine sağlığınızın her yönünü etkileyen ve koruyan hormonları üretmelerini söyler.
Epifiz bezleri, doğurganlık ve adet döngüsü ile ilişkili kadın üreme hormonunun uyku döngüsü düzenlemesi için önemlidir. Araştırmacılar hala epifiz bezinin ve melatonin hormonunun potansiyel işlevlerini öğreniyorlar. Beyinde üretilen diğer hormonlar şunlardır:
• Antidiüretik Hormon (ADH) - sodyum seviyelerini ve su dengesini düzenleyen vazopressin olarak da adlandırılır. ADH eksikliği, diyabet insipidus adı verilen bir durum olan idrara çıkma ve susuzluğa neden olur.
• Tirotropin salgılatıcı hormon (TSH) hipotalamusta üretilir ve salınımı uyarır, tiroid bezini tiroid hormonları üretmesi için uyarır. Çok fazla TSH nadirdir ve hipertiroidizme (çok fazla tiroid hormonu) neden olur. TSH eksikliği hipotiroidizme (yeterli tiroid hormonu) neden olur.